Zo pas je lean werken toe op jouw werk

Als we het hebben over lean werken dan bedoelen we daarmee de methode die je kan leren om processen op de werkvloer te optimaliseren. Maar lean werken is nog veel meer dan dat. Als je het eenmaal door hebt dan is het een manier van denken en een heel effectieve manier om inefficiënte processen op te sporten. In deze blog vertellen we jou daar graag meer over!

Lean werken is een manier om processen beter in kaart te brengen op de werkvloer waardoor je veel eerder door kunt krijgen wanneer iets bijvoorbeeld niet goed werkt. Een betere arbeidsmarkt begint tenslotte op de werkvloer, schreef Trouw laatst nog. Als iets niet goed werkt dan noemen we dat verspillen en dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Lean is een woord dat uit het Engels is overgenomen en betekent vertaald naar het Nederlands: slank. Slank slaat op het dunner en efficiënter maken van het proces. Want als je alles zonder toegevoegde waarde weg laat ontstaat er een slanker proces. En dat is niet alleen beter voor de tijd die jullie hebben om bepaalde dingen uit te voeren, maar het is ook beter voor het kostenplaatje. Een win-winsituatie dus!

5 belangrijke principes

Het toepassen van lean werken bestaat vaak uit 5 belangrijke principes. Namelijk allereerst wil je de waarde kunnen definiëren. Wat wil de klant? Vervolgens kijk je naar het identificeren van de waardestromen. Dit houdt in dat je het huidige proces in kaart gaat brengen en waar je waarde aan gaat toevoegen. Als derde ga je een flow creëren. Op deze manier zullen alle taken als één proces op elkaar zijn afgestemd waardoor het meer gaat vloeien. De vierde stap is dat je het proces meer gaat sturen op basis van de vraag. Dus van push naar pull. De laatste stap is een continu proces. Je wil namelijk naar perfectie streven, maar het heeft geen eindstation. Met andere woorden: je blijft bezig met het verbeteren van deze processen.

Lean Green Belt-training

Wil jij ook processen binnen een organisatie zelfstandig verbeteren, begeleiden en uitvoeren? En ben je op zoek naar een training waarbij je dieper in gaat op bijvoorbeeld hulpmiddelen en methodes die hierbij essentieel zijn? Dan is het voor jou misschien tijd om aan de slag te gaan met de Lean Green Belt-training. Op deze manier kan je jouw talenten verbeteren en nog doelgerichter aan de slag gaan met projecten op de werkvloer.