5 Grote Innovaties (uitvindingen) in Auto’s op een rij

Zat jij vroeger ook altijd op vrijdagavond klaar voor de nieuwste aflevering Top Gear? In het lievelingsprogramma van velen werd je standaard door de drie meest grappige doch onhandige autokenners (Jeremy Clarckson, James May en Richard Hammond) op de hoogte gebracht van het nieuwste nieuws rondom auto’s. Helaas zijn de presentatoren van Top Gear na een incident tussen Clarckson en de regisseur vervangen, maar op de hoogte blijven van het laatste autonieuws wil je als autoliefhebber natuurlijk hoe dan ook! Benieuwd wat de afgelopen jaren de vijf grootste innovaties of uitvindingen waren op het gebied van auto’s? Lees gauw verder, want wij bespreken ze uitgebreid!

De zelfrijdende auto

Bovenaan staat (uiteraard) de auto die zichzelf bestuurt. Wie had een paar jaar geleden bedacht dat je zou kunnen gaan zitten in eenauto, en je vervolgens van A naar B gebracht kunt worden zonder hier zelf iets voor te hoeven doen? Het lijkt of voelt in het begin misschien wat onveilig, maar toch is uit meerdere onderzoeken gebleken dat een auto vaak zelfs veiliger ‘rijdt’ dan mensen. Dit systeem van zelfrijdende auto’s wordt ook wel Advanced Driver Assist Systems (ADAS) genoemd.

Slimme hulpsystemen

Adas, wat we hier boven al even noemden, bevat ook een aantal slimme rijhulpsystemen. Hierbij blijf jij de bestuurder, maar helpt de auto je wel waar dat kan. Denk bijvoorbeeld aan Adaptive Cruise Control. Hierbij zet je de auto op cruise control zodat je dat gewend bent (dus je blijft een constante snelheid aanhouden), maar wanneer de snelheid van de auto voor je afneemt, doet jouw auto dat ook om dezelfde afstand tussen jullie voertuigen te kunnen waarborgen. Hiermee verminder je de kans op ongelukken. Ook Lane Keep Assist is zo’n slim rijhulpsysteem, waarbij je een melding krijgt (bijvoorbeeld een stuur wat gaat trillen) als je niet op het midden van de rijstrook rijdt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je over een doorgetrokken of open streep rijdt zonder dat je knipperlicht aanstaat.

white vehicle on road near green trees

Dodehoekspiegels

Waarschijnlijk heeft je rij-instructeur je wel eens geïllustreerd hoe gevaarlijk het kan zijn om niet goed in je dode hoek te kijken. In de dode hoek wordt een persoon of voertuig namelijk volledig onzichtbaar voor de bestuurder, wat kan resulteren in gevaarlijke situaties. Door een klein cameraatje precies op de hoek van de spiegel te plaatsen waar de dode hoek zich bevindt, heb je altijd toegang tot wat er zich in de dode hoek afspeelt.

Luchtband

Hoewel we nu helemaal gewend zijn aan het idee van autobanden en autovelgen kopen, was dit een tijd geleden nog ontzettend revolutionair en helemaal niet zo vanzelfsprekend. Officieel werd het octrooi voor een luchtband pas in 1845 verstrekt, en dit heeft zeer veel betekend voor de auto-industrie. De banden moeten niet alleen tegen een stootje kunnen, ze zorgen er ook voor dat de auto wat vering heeft.

CAS

Er is ook een systeem wat zo goed mogelijk botsingen probeert te vermijden. Dit systeem wordt CAS genoemd en geeft een melding wanneer de snelheid van de auto voor je plotseling erg afneemt of wanneer jullie te dicht op elkaar komen. Dit zou snel kunnen resulteren in een botsing en daarom waarschuwt de auto je dus, zodat je alert blijft. Hoewel het natuurlijk ontzettend fijn is dat er zulke slimme rijsystemen zijn ontwikkeld, is het aan jou om alert te blijven in de auto!

 

bla bla