Sushi: Betekenis, Herkomst en meer

Sushi, het is de afgelopen jaren alleen maar populairder geworden in ons kikkerlandje. De rijstrolletjes, vooral gevuld met vis, zijn geliefd geworden. We weten allemaal wel dat het een gerecht uit de Japanse keuken is, maar er valt nog zoveel meer te weten over sushi. Weet jij bijvoorbeeld hoe je sushi écht hoort te eten?

De sushi etiquette

Wij eten, als het goed is, sushi met stokjes. Toch is dit niet altijd hoe het hoort. Maki’s (de rolletjes met zeewier aan de buitenkant) eet je namelijk traditioneel met je handen. Deze doop je vervolgens met de rijstkant in de sojasaus. Ngiri, waar vis bovenop ligt, doop je met de viskant in de saus (en eet je wél met stokjes). En die sojasaus, daar gooi je dus géén wasabi in als je het goed wil doen, deze smeer je op de sushi. En de gember eet je weer niet samen met de sushi maar erna, om je smaakpapillen schoon te maken. Zo, weten we dat ook weer. Doe je het de volgende keer, als je bijvoorbeeld gaat eten bij sushi restaurant Sakana in Eindhoven, gewoon in één keer goed.

De geschiedenis van sushi

Sushi is trouwens ‘per ongeluk’ ontstaan en niet eens in Japan. In de 17e eeuw was het in Zuid-Azië (o.a. in China) gebruikelijk om vis te laten fermenteren met rijst om deze langer houdbaar te maken. In die periode ging men de rijst met de vis mee eten, ook als deze nog niet helemaal gefermenteerd was. Ze maakten er steeds meer een gerecht van, en kleinere hapjes, totdat in de 19e eeuw deze hapjes als gerecht in een lunchtentje in Tokyo verkocht werd. Dit is, naar verluid, het begin van de sushi zoals wij die nu nog kennen.

De naam

Veel mensen denken dat de naam sushi iets te maken heeft met vis. Maar het betekent letterlijk ‘met azijn bereide rijst’. Vandaar ook dat we sushi kennen die niet met vis is gemaakt, maar bijvoorbeeld met groenten of tofu. En in moderne combinaties met vlees als biefstuk of kip. Toch is de meeste sushi nog steeds met vis gemaakt.

Bonusweetje: Een sushi chef is altijd man

Officieel kan  een sushi chef geen vrouw zijn. Tenminste, dit geloven veel Japanners tot op de dag van vandaag nog steeds. In het Westen is dit geloof al meer losgelaten, toch is het aantal vrouwelijke sushi chefs dat erkend wordt, heel klein.

En zo zie je maar, er zit meer achter dat stukje sushi dan je denkt!

 

 

bla bla