Kleding in de Middeleeuwen: 900 – 1200

Bovenkleding
 
Onderkleding
 

 

Ridders, kerken, kastelen
Dit is de tijd van ridders, kerken en kastelen. De kleding voor man en vrouw was wijd en viel in plooien tot op de grond. De rijke mannen en vrouwen dragen een cotte, een bliaud en een cape in felle kleuren. Kleding van gewone mensen was waarschijnlijk korter en minder wijd, want die moesten het werk verrichten. Maar veel is daarover niet bekend, want kleding uit deze periode is niet bewaard gebleven. Kleren werden gedragen tot ze versleten waren. Doordat rijke mensen werden afgebeeld (op een schilderij, in boeken, als beeld), is bekend hoe zij in die tijd gekleed gingen. Van gewone burgers zijn bijna geen afbeeldingen.

Stoffen van ver
Wol, linnen en bont kwamen veel voor in deze periode. Ook zijde, fluweel en katoen werden wel gebruikt, maar deze stoffen waren kostbaar omdat ze uit het Midden- en Verre Oosten kwamen. In de loop van de Middeleeuwen kwam er door de kruistochten contact tussen Europa en het Oosten, waardoor deze stoffen makkelijker te krijgen waren.

Middeleeuwen
Met deze naam wordt de periode tussen 500 en 1500 na Christus aangeduid. Die duizend jaar worden weer onderverdeeld. Zo heet de periode tussen ca. 1000 en ca. 1200 de Romaanse tijd; de periode die daarop volg is de Gotiek. Dit projectpakket begint met kleding omstreeks het jaar 1000.