Hoe zag een verjaardagsfeest er vroeger uit?

We kennen de verjaardagsfeestjes van nu natuurlijk wel. Vrienden en familie, taart en waarschijnlijk een biertje. Hoe zagen verjaardagsfeest er er vroeger uit en verschilt het veel met nu?

De jarige

Net zoals nu werd de jarige jop natuurlijk in het zonnetje gezet. Er werd gezongen en een ook taart was al aan de orde. Maar natuurlijk niet in dezelfde mate zoals dat tegenwoordig is. Vroeger was er nog veel meer armoede dan nu. In ieder geval, was het vrij duur om een taart aan te schaffen en dure cadeaus te kopen. Er werd veel zelf gemaakt, er werd goedkope versiering gehaald en de taart werd zelf gebakken. Qua cadeaus was het ook wat anders. Een zelfgemaakte trui van moeder, de oude fiets van je broer werd op jouw verjaardag doorgegeven en van je vriendjes kreeg je zelf in elkaar geknutselde cadeautjes. Het was een iets simpelere tijd, maar nog steeds erg gezellig als er iemand jarig was.

Cadeautjes

Zoals genoemd iets het allemaal net iets anders dan vroeger. Ouders geven gemiddeld 110 euro uit aan een verjaardagsfeestje van hun kinderen. Een duur feestje, aangezien kosten zoals een outfit voor de jarige en de cadeautjes al gemaakt worden vóór het feestje. Als de kinderen zes jaar oud zijn krijgen ze gemiddeld het duurste feestje. Deze verjaardag schiet er bovenuit met gemiddeld 160 voor het partijtje. De taart voor de jarige wordt meestal ook niet meer zelf gebakken. Een mooie slagroomtaart met foto en leuke figuurtjes is natuurlijk ook wel heel erg leuk.

Het ontstaan van ‘Happy Birthday to You’

Het liedje kennen we inmiddels allemaal en wordt in elke verschillende taal wel gezongen. Het werd in 1893 bedacht door twee Amerikaanse zusjes, Mildred en Patty Hill, die een liedje maakten voor hun leerlingen op school. Het had toen echter nog niet deze vorm. Het liedje heette ‘Good Morning to you all’ en verspreidde al snel over heel Amerika. In 1924 veranderde Robert Coleman het liedje in Happy Birthday to You en nam het liedje op in zijn liedjesbundel. Deze versie is nu wereldwijd bekend en wordt nog steeds gezongen bij elke verjaardag.

bla bla