Hoe was de zorg en de zorgverzekering vroeger in Nederland geregeld?

Druk met een zorgverzekering kiezen? Elk jaar struin je misschien het internet wel weer af op zoek naar de beste deal. Maar er was een tijd dat de zorgverzekering nog helemaal niet bestond. Als je dan iets had, zoals een tand die getrokken moest worden of een flinke griep. Dan moest je een bezoek aan de tandarts of de huisarts direct betalen. Voor veel mensen in die tijd toen onhaalbaar. In deze blog vertellen we je meer over de geschiedenis van de zorgverzekering.

Als we kijken naar het allereerste idee van een zorgverzekering, dan gaan we helemaal terug naar 1741. In dit jaar werd De Timmermansbus opgericht. Het was een gildebus uit Nijmegen. Deelnemers stopten er samen collectief een bedrag ins. Op het moment dat iemand iets had, kon hij of zij een beroep doen op deze bus. Uiteindelijk is dit concept uitgemond in zorgverzekeraar VGZ.

Ook in Amsterdam en andere steden gingen vakbonden en gildes collectief geld bij elkaar sparen, zodat ze elkaar in geval van een situatie konden helpen.

Het ziekenfonds

Na 1780 werden deze ziekenkassen, zoals ze werden genoemd, het ziekenfonds. Verzekeringsmaatschappij staken de kop op en waren er voor particulieren en mensen die onder de belastinggrens vielen. Eerder moesten deze mensen, die zo weinig geld hadden, een beroep doen op armenfondsen van de kerk of steden.

Vanaf 1900 begonnen werkgevers ziekenfondsen op te richten voor hun personeel. Ze begonnen te begrijpen dat als ze goede werknemers gezond wilden houden, dat ze hun hulp moesten aanbieden. Voor de Tweede Wereldoorlog sneuvelde een beleidsvoorstel, met regelingen, zorgpakketten en contracten voor de arme in Nederland. Het was het eerste initiatief van het kabinet.

Zorgverzekering met basisdekking

Uiteindelijk heeft de Duitse bezetter in 1941 het ziekenfonds ingevoerd in Nederland, wat was gebaseerd op de Duitse Krankenkasse. Na de oorlog is dit behouden. Werknemers die onder een bepaalde loongrens zaten, moesten verplicht lid worden van het fonds.

Het duurde nog tot 1965 totdat de politiek een wettelijke regeling wist te ontwikkelen. Vandaag de dag is iedereen verplicht om een zorgverzekering afsluiten met basisdekking. Het is niet opzegbaar, maar je kunt wel ziektekosten vergelijken om de beste deal te vinden voor jou situatie.

bla bla