Hoe hielden mensen het vroeger koel? Een tijd voor airconditioning

Als je geen airconditioning hebt tijdens de hete zomerdagen, hoe houd je je hoofd dan koel? En hoe deden mensen dat vroeger zonder die handige apparaten?

Andere architectuur

Geloof het of niet, veel andere architectuur maakte het koeler in de steden voordat we airconditioning hadden. Door bijvoorbeeld grote ramen onderin panden te plaatsen en kleinere ramen bovenin. Zo laten de kleinere ramen minder kou door in de winter en kan er minder zon binnenkomen in de zomer. Ook waren en meer pleinen zonder stenen en met meer bomen voor schaduw. Aan de architectuur van je woning kan je weinig veranderen, hoe kan je toch je woning koel houden?

Gordijnen en ramen dicht

Om te beginnen kan je overdag als de zon op je huis schijnt de ramen en de gordijnen dicht doen. Het staat misschien niet heel gezellig, maar het is wel effectief. Je laat namelijk overdag, als het op zijn warmst is, de warme lucht buiten. De gordijnen dichtdoen werkt goed tegen de zon die anders je huis door de ramen heen verwarmt. Pas als het ’s avonds afkoelt, gooi je alles open en kan het lekker doorluchten.

IJsklontje tegen je hoofd, handen en nek

Een hele simpele truc van vroeger: een ijsklontje tegen je aanhouden. In je hoofd, nek en handen zitten de meeste bloedvaten vlak onder de huid. Deze plekken worden door je lichaam gebruikt om hitte af te stoten, of om kou op te nemen. Het gebruiken van ijsklontjes kan dus helpen om je lichaam te verkoelen. Doe af en toe even je handen onder de koude kraan en leg de ijsklontjes in je nek of een vochtige doek op je hoofd. Zo blijf je lekker koel.

Airconditioning

Des te lekker is het natuurlijk als je huis wel voorzien in van een airconditioning die je huis koel houdt. Het werkt natuurlijk perfect om een kamer op gewenste temperatuur te houden. Tijdens warme dagen kan je binnen je verkoeling zoeken terwijl je buiten lekker in de warme zon zit. Mocht je bovenstaande trucjes niet genoeg vinden en ga deze zomer voor een airco, denk dan aan het vermogen van het apparaat. Hoeveel oppervlak moet de airco verkoelen en hoe sterk is het apparaat? Je wil niet een airconditioning hebben waarbij de kamer nog steeds warm is. Als je het doet, doe het dan goed!

bla bla