De Griekse mythologie heeft vele Goden, halfGoden en ook bovennatuurlijke wezens. Het is goed om ze stuk voor stuk te kennen. Op deze pagina gaan we een aantal van de bekendste Griekse Goden met je bespreken. Ze hebben allemaal hun eigen krachten en eigenschappen. Sommige zijn bekender als anderen. Het is goed om ze vandaag nog te leren kennen om je leven mee te verrijken.

Poseidon – heer van de Zeeën (vader van Ariel in de tekenfilm)

De broer van Zeus is Poseidon. Hij heeft de zeeën gekregen bij de verdeling van de drie werelddelen (onderwater, hemel en water). Hij is de god van de zeeën en oceanen. Hij houdt van aardbevingen en wordt wel de aard-bever genoemd. Hij wordt afgebeeld als een oudere man met een baard en krullend haar. Krullen van de golven uit de zee? Hij had affaires met mannelijke en vrouwelijke mensen en wezens. Hij was gehuwd met Amphitrite, een oude zeeGodin. Hij heeft volop helden voortgebracht. Hij was geen heilige, maar ook niet door en door gemeen.

Zeus – de koning van de Goden

Hij is de koning van de Goden. Hij is de heerser op Olympus (berg) en hij is de god van het onweer en de hemel. Hij is getrouwd met Hera en staat bekend om zijn erotische escapades. Het symbool wat bij hem hoort is de bliksemschicht, de eik en de adelaar. Hij wordt vaak in een aanvalspositie weergegeven met een schicht in zijn hand. Ook kan hij rustig zitten. Er is veel te vertellen over Zeus. Het is een God welke je veel kan leren.

Hera – vruchtbaarheid (zus en vrouw van Zeus)

Ze is de vrouw en een van de zussen van Zeus. Het was allemaal mogelijk toen. Zeus huwde zijn zus en ze werd de godin van de vrouwen en ook van het huwelijk. De pauw, leeuw en de koe zijn haar heilige dieren. Je ziet haar vaak met een granaatappel, wat het symbool is van vruchtbaarheid en ook voor de dood. Wat een tegenstelling eigenlijk. Het is ook de kracht aan de ene kant en de jaloezie en haar wraakzucht aan de andere kant wat haar als Godin zo tegenstrijdig maakt. Ze heeft kinderen met Zeus. Ze heeft echter geen moederlijk instinct en die echte moederlijke zorgt. Ze is de tegenhanger van de romeinse godin Juno.

Athene

Het is een stad (de hoofdstad van Griekenland) en tevens de naam van de Godin Athene. De stad is naar haar vernoemd. Ze is de Godin van de zaken, wijsheid, beschaving, wetten, regels, krachten, strategie en de kunde. Ze helpt helden en beschermt heroïsche acties. Ook beschermt ze de stad Athene. Ze is volwassen geboren en was direct volledig bewapend. Ze is daardoor ook de Godin van de oorlog. Met haar strategische krachten is dat natuurlijk nog niet zo erg. Ze trouwt nooit en focust zich volledig op haar werk. Je zal haar nooit afgebeeld zien samen met mannelijk gezelschap.

Demeter

De Godin van de oogst met de macht over vruchtbaarheid en de granen. Ze heeft volop bijtaken. Ze is een van de Olympische Goden. Ze wordt vaak afgebeeld met granen, fruit, bloemen en oogst. Je ziet haar bijna nooit met een man.

Ontdek snel meer over de verschillende Griekse Goden en Godinnen. Ze hebben allemaal hun eigen wijze lessen.