De 5 beste voetbaldocumentaires

Al 20 keer door Netflix gescrold? Of heb je eventjes geen kijk inspiratie? Op zoek naar iets ontspannends, maar ook iets interessants? Nu de Eredivisie net begonnen is, geven we je de 5 beste voetbaldocumentaires om in de sfeer te komen.

Foto

The Last Match

Johan Cruijff is de ex-trainer van FC Barcelona en geboren in een van de leukste steden van Nederland. Hij is niet alleen onze trots, maar ook de trots van Catalonië. The Last Match, in het Catalaans vertaald naar l’Ultim Partit, laat ons zien waarom. Deze prachtige documentaire schetst niet alleen het beeld van hoe de revolutionaire voetballer in elkaar zat, maar laat je ook zien wat voor politieke, sociale en culturele invloed hij had in de Spaanse provincie. De regisseur Jordi Marcos toont ons hoe Cruijff na de bezetting van Franco FC Barcelona heeft gemaakt tot de club die ze op de dag van vandaag nog steeds is.

Becoming Champions

Aangezien we dit jaar niet van het EK hebben kunnen genieten, is het misschien een leuk idee om met de documentaireserie “Becoming Champions” herinneringen op te halen. Tijdens deze reeks van 8 afleveringen laat Netflix verhalen zien van de landen en spelers die het WK gewonnen hebben. De nog nooit getoonde en persoonlijke beelden, onvergetelijke wedstrijden en de geheimen achter het winnen – het is meer dan de moeite waard om te bekijken!

Voor de mensen die dit jaar hun favoriete club niet in het stadion kunnen aanmoedigen maar toch van voetbal en film houden, is er nu een perfect alternatief. In plaats van thuis te blijven, kunnen mensen nu samen met vrienden hun favoriete teams volgen in de bioscoop en hoeven ze geen enkele wedstrijd van het Eredivisie programma te missen. Deze ultieme kijkervaring, gebracht door Pathé, zorgt ervoor dat je ook in deze tijden zo dicht mogelijk bij je club bent!

Foto

Ronaldo

Mensen houden van hem, of juist helemaal niet – maar we kennen hem allemaal. Cristiano Ronaldo wordt gezien als een van ‘s werelds beste voetballers. Deze interessante documentaire laat je anderhalf uur lang meekijken in zijn leven. Gedurende 14 maanden werden hij en zijn vaste kring gefilmd achter gesloten deuren. Hij werd onder andere gefilmd tijdens het seizoen van 2014 waar hij geblesseerd meespeelde tijdens de Wereldbeker. Los van zijn prestaties op gebied van het spel, laat deze documentaire veel zien over hoe groot het mentale impact kan zijn als je op 12-jarige leeftijd je thuis verlaat om topsporter te worden. En niet te vergeten, wat de persoonlijke kosten zijn van wereldwijd zo beroemd zijn. Je kunt de film bekijken op Amazon Prime, het is de moeite waard!

Becoming Zlatan

Zlatan Ibrahimović is opgegroeid in Malmö, Zweden. Hij werd in 2001 speler bij Ajax en in 2004 is hij, tot grote verontwaardiging van Ajax, overgestapt naar Juventus. Hier heeft hij zijn echte debuut gemaakt. “Becoming Zlatan” is een fascinerende documentaire. Het gaat het (voetbal)leven van Ibrahimović, voor zijn debuut. De film zit vol exclusieve interviews met de topvoetballer zelf, maar ook met de mensen die door de jaren heen met hem samenwerkten. Het schetst een beeld van zijn problematische jeugd en het doorzettingsvermogen van de voetballer in zijn jonge jaren, gevolgd door het begin van zijn schitterende carrière.

Barça Dreams

Neem via “Barça Dreams” een kijkje in de kleedkamers en achter de schermen van FC Barcelona, een van ‘s werelds belangrijkste voetbalclubs. De documentaire zit vol met beelden van spelers en belangrijke werknemers, die de club gevormd hebben zoals Barça tot op de dag van vandaag nog is. Geniet van interviews en verhalen over onder andere onze innovatieve Johan Cruijff, coach Pep Guardiola en Lionel Messi (die zijn hele carrière al voor FC Barcelona speelt).

Barça Dreams is te zien op Netflix en vertelt het spectaculaire verhaal over de erkenning en roem van de club, en hoe het zich fundamenteel ontwikkeld heeft. Net zoals hun motto klinkt: “Més que un club”, met andere woorden; “Het is meer dan een club.”

Veel kijkplezier!