Is het internet slecht voor het milieu?

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 70% van de wereld toegang heeft tot het internet. Maar wat voor rol speelt het internet in klimaatverandering? Wij zochten het uit.

Dat internet een grote rol speelt in ons leven mag bijna niet meer ontkend worden. Bepaalde mensen kunnen geen eens meer zonder het internet. Ze hebben het nodig voor hun werk, maar ook hun privéleven speelt zich deels af via he internet. Misschien spreken wij je nu wel persoonlijk aan. Voor veel mensen heeft het in ieder geval een positief effect in hun leven. Maar al die voordelen, zijn er geen nadelen aan het internet? Doe je bijvoorbeeld schade aan het klimaat door internet te gebruiken?

Onzichtbare schade

Wanneer jij een nieuw kledingstuk koopt, of je laat een tuinhuisje bouwen, dan weet je gelijk dat dit impact heeft. Zo moeten er bomen voor gekapt worden of zal er iemand op een katoenplantage hebben gewerkt en het zal verscheept zijn naar Nederland. Maar het internet is onzichtbaar. Maar jouw internet thuis kan behoorlijk vervuilend zijn, misschien wel vervuilender dan vliegen. Laten we eens kijken hoe vervuilend.

Zo vervuilend is het internet

De materialen die jij gebruikt om op internet te kunnen zijn zeker vervuilend. Denk aan je iPad, smartphone, laptop of smart-tv. Zo kan je dus voor jezelf nagaan hoeveel er nodig is om jouw apparaten van internet te blijven voorzien. Denk hierbij aan de stroom dat je gebruikt voor het opladen. Maar ook wanneer je weer een nieuw apparaat aanschaft moeten de grondstoffen natuurlijk gedolven worden. Maar er bestaat nog een veel vervuilendere klant.

Een giga geheugenfabriek

Wat weet je eigenlijk van ‘the cloud’? Veel mensen weten dat ze hun data op de cloud kunnen opslaan. Maar wist je dat dit daadwerkelijk een computer ergens is? Zo zijn extreem grote gebouwen die vol staan met computers. Deze fungeren als onderdeel van jouw kleine cloud. Deze computers draaien dag in dag uit en kosten tonnen aan uitstoot. Niet echt goed voor het milieu dus.

Wat kan je doen om minder vervuilend te zijn?

Nu willen we je niet opzadelen met nog een klimaatprobleem om over na te denken. Waarschijnlijk ben jij al heel goed bezig. Zo zal je wellicht letten op de hoeveelheid vlees die je eet en probeer je zo min mogelijk spullen nieuw aan te schaffen. Wil je toch wat doen dan zijn er ook manieren om wel te internetten maar toch minder vervuilend te zijn.

Internetgebruik verminderen

Wist je dat er apps zijn die je gaan helpen om je internetgebruik te verminderen. Er zijn vast veel momenten op de dag dat je eigenlijk helemaal niet op het internet hoeft te zitten. Dit is eigenlijk gewoon verloren tijd. Deze tijd kan je bijvoorbeeld besteden aan het lezen van een boek. Ook nog eens milieuvriendelijk.

Eigen geheugenkaarten

Maak geen gebruik meer van de cloud. Dit is waarschijnlijk de grootste vervuiler wanneer het gaat om internetgebruik. Daarom kan je deze beter zelf in huis hebben. Maak gebruik van een harde schijf om al je bestand in op te slaan. Zo heb je bestanden ook nog eens veilig in huis liggen.