Kernenergie: de voor- en nadelen

Als de mens niet het uitstoten van Co2 extreem verminderd in de komende jaren, dan zal de aarde enorme gevolgen ondervinden van klimaatverandering. Niet alleen smeltende ijskappen, ook meer ‘extreem’ weer en meer overstromingsgevaar. Oók in een land als Nederland. Nu is het gebruik van kernenergie de laatste jaren enorm bekritiseerd, omdat het afval wat kernenergie achterlaat enorm milieubelastend is. De voor- en nadelen van kernenergie zullen we in dit artikel bespreken.

Duurzame energie

Windmolens en zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke optie voor energie en stoten vrijwel tot geen CO2 uit, maar volledig overstappen op deze bronnen van Energie is in Nederland (nog) niet mogelijk.

Voordelen

Arjan Lubach pleitte in zijn zondagavond programma “Zondag met Lubach’ voor het gebruik van kernenergie. Door middel van een dynamo-werking waar kernenergiegebruik van maakt, stoot het geen CO2 uit. Het is veilig, duurzaam en volgens sommige voorstanders dé oplossing om klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast is het vervaardigen van energie in een kerncentrale relatief erg goedkoop. De grootste voordelen van een kerncentrale is dus dat het milieuvriendelijk is en kan produceren op lage kosten.

Nadelen

Het grote nadeel rondom kernenergie is het radioactieve afval wat een kerncentrale achterlaat. Deze brengen namelijk verschillende risico’s met zich mee, zowel op het gebied van milieu als voor de menselijke gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan de ramp rondom Tsjernobyl. Radioactieve straling is zeer schadelijk voor levende wezens en de risico’s op lange termijn zijn nog niet eens goed onderzocht. Hoewel een kerncentrale dus milieuvriendelijk produceert, is het afval niet vriendelijk voor mens en dier. Daarnaast kan een kerncentrale energie produceren met lage kosten, maar de bouw van een nieuwe kerncentrale is dan weer ontzettend duur en kan wel miljarden kosten. Ook het afbreken van een bestaande kerncentrale, de ontmanteling, is heel duur. Daarnaast wordt bij het gebruik van kernenergie de verantwoordelijkheid en de kosten hiervoor ook grotendeels bij de generaties na ons gelegd. Nu rest de Nederlandse politiek de vraag – moet je dat willen?

Eigen gebruik

Een beter milieu begint natuurlijk bij jezelf. Zou jij ook over willen stappen op duurzame energie? Dan kun je bijvoorbeeld verschillende aanbieders van energie vergelijken, om er zo achter te komen welke energie-aanbieder het beste bij jou past. Op het gebied van duurzaamheid, maar ook op prijs en kwaliteit.