Griekse Mythe – man van zeldzame schoonheid

Adonis komt uit een Griekse mythe en is een man van zeldzame schoonheid. Hij is het voorbeeld van hoe een man moet zijn: gespierd, sterk, slim en krachtig. Hij was een ware jager welke vaak roekeloos op wild jagen. Er werd vaak voor zijn eigen veiligheid gevreesd, door zijn eigen onbevangenheid. Adonis had het echter nodig en hij ging samen met andere mannen jagen. Het was zijn favoriete tijdverdrijf. Adonis achtervolgde een wild zwijn op een dag. Adonis dacht het dier te overmeesteren, maar het zwijn draaide zich om en doorboorde de dij van Adonis met zijn slagtanden. Adonis wilde nog wegkomen, maar het zwijn trapte hem dood. Er werd om hem getreurd en gehuwd, toen hij dood was.

Hermes

Hermes kwam als laatste aan bij de droevige mensen. Hij kwam om de ziel van Adonis naar de onderwereld te brengen. Persephone (de Godin van de onderwereld) zou hem daar verwelkomen. Daar zou hij een plek krijgen om gelukkig te zijn. Aphrodite (de vrouw van Adonis) was echter ontroostbaar. Haar tranen veranderden bij het raken van de grond in mooie rozen. Aphrodite bleef zo verdrietig dat ze het niet meer wist. Ze ging naar Olympus om Zeus te smeken om Adonis los te maken van de dood of om haar naar de onderwereld te laten gaan om zijn lot te delen.

Compromis

De Godin van de schoonheid kon de aarde natuurlijk niet verlaten om naar de onderwereld te gaan. Zeus besloot om Adonis uit de onderwereld te halen, zodat hij bij Aphrodite kon zijn. Hades (de God van de onderwereld) kon hier niet zomaar mee instemmen, waardoor een compromis ontstond en Adonis een half jaar boven de grond en een half jaar onder de aarde doorbracht. In de lente kwam hij naar boven en veranderde de hele wereld in een spektakel van bloemen, vogels en blijdschap. In de herfst ging hij terug en treurde de hele natuur hierover.