Wat is Tether (USDT) en waarom zou je het willen gebruiken?

Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn vaak ontworpen met een bepaald doel of usecase in het achterhoofd. Tether, ook wel USDT genoemd, is geen uitzondering op deze regel. Tether is een cryptocurrency die ontworpen is om altijd precies 1 US-dollar waard te zijn.

Hoewel het in de cryptowereld geen uitzondering is om winsten of verliezen te boeken van 10-30%, doet Tether precies het tegenovergestelde. Tether is zo ontwerpen dat het geen nut of functie heeft behalve dat de waarde gekoppeld is aan de dollar. Tether was dan ook de eerste token die de titel van een stabiele cryptocurrency, of kortweg stablecoin, kreeg.

In dit artikel bespreken we hoe Tether werkt, waarom het zo populair is geworden en wanneer je een stablecoin zou willen gebruiken in plaats van echte Amerikaanse dollars of Euros.

 

Wat is Tether?

Gelanceerd in 2014 onder de naam ‘Realcoin’, was Tether de eerste stablecoin. De ontwikkelaars waren pioniers in het idee van een Bitcoin-achtige digitale munt die niet in prijs zou fluctueren. Tether is fundamenteel een zeer eenvoudige cryptocurrency. In plaats van een eigen blockchain netwerk te ontwikkelen, besloten de ontwikkelaars van Tether om de Bitcoin-blockchain te gebruiken als onderliggende basis.

 

Enkele basisbegrippen uitgelegd

Voordat we kunnen begrijpen hoe Tether onder de motorkap werkt, bespreken we een paar veelgebruikte termen uit de cryptocurrency-industrie en leggen we uit wat ze precies betekenen:

Stablecoin

Een stablecoin is een cryptocurrency die ontworpen is om een 1 op 1 koppeling met een bepaald actief of fiat valuta te handhaven. Bijvoorbeeld, een stablecoin die de Amerikaanse dollar volgt, zal altijd voor 1 US Dollar verhandeld worden. Fluctuaties in stablecoinprijzen zijn zeldzaam, als ze al voorkomen. Dus veilige aankopen van cryptocurrencies zijn mogelijk met stablecoins wanneer je bijvoorbeeld grote prijsschommelingen wilt voorkomen, maar toch digitale valuta wilt bezitten.

Blockchain

In de context van cryptocurrencies is een blockchain een grootboek waar transacties in worden bijgehouden en die wereldwijd verspreid is over verschillende computers. Sommige blockchains, zoals die van Ethereum, staan gebruikers ook toe gegevens aan elke transactie te koppelen (smart contracts). Omdat transactiegegevens nooit meer kunnen worden gewijzigd als ze eenmaal vastgelegd zijn, kunnen ontwikkelaars decentrale applicaties (DApps) of tokens (andere cryptomunten) creëren die werken op deze blockchains.

Gedecentraliseerd

Cryptocurrencies zoals Bitcoin worden vaak omschreven als gedecentraliseerd. De term betekent dat de digitale valuta in kwestie niet wordt gecontroleerd door een enkele entiteit, zoals een regering of een Centrale Bank. In plaats daarvan wordt het netwerk bestuurd door de stemmen van individuele gebruikers, zodat geen enkele partij of groep de controle kan overnemen.

 

Waarom zou je Tether willen gebruiken?

Een nadeel van cryptocurrencies is dat ze erg volatiel kunnen zijn. Stablecoins zoals Tether bieden een vertrouwde stabiele waarde die ook compatibel is met de blockchain en de bijbehorende voordelen.  Dit betekent dat, net als elke andere cryptocurrency, USDT kan worden opgeslagen in software of hardware wallets, geruild worden voor goederen en diensten, overgedragen tussen individuen, en gebruikt in bijna elk scenario waar je andere vormen van geld zou kunnen gebruiken.