Wat doet een bookmaker eigenlijk?

Er zijn van die termen die je vast wel eens voorbij hebt horen komen, maar waarvan je eigenlijk niet weet wat ze betekenen. Het is helemaal niet gek als je dat ook hebt bij zo’n term als bookmaker. Want hoewel je de term regelmatig langs hoort komen, weet echt niet iedereen wat de precieze taken van een bookmaker zijn. Laten we vooropstellen dat hij in ieder geval geen boeken maakt. Maar wat hij dan wel doet? We leggen het je van A tot Z uit.

Context bookmaker

Waar kan je een bookmaker precies van kennen of waar kom je deze tegen? Vaak krijg je met een bookmaker te maken bij kansspelen. In het bijzonder bij sportwedstrijden en wanneer er op deze gewed wordt. Denk bijvoorbeeld eens aan wedden op sport samen met vrienden: veel mensen gebruiken populaire web apps zoals TOTO om te wedden op hun favoriete sportclubs. Waar je een bookmaker tegen zou kunnen komen, is bijvoorbeeld bij het wedden op voetbalwedstrijden. Het zou zomaar kunnen dat je met vrienden gaat wedden op een voetbalwedstrijd, en de meesten zullen inzetten op de koploper. Echter, omdat de kans van de koploper het grootste is dat deze zal winnen, zou het ook fair zijn om de winst hierop aan te passen. Kort gezegd – wanneer je inzet op een koploper neem je minder risico, en dus wordt het rendement verlaagd. Degene die gaat over dit soort beslissingen noem je een bookmaker. Oftewel; een bookmaker bepaald de mate van het rendement op basis van de winkans. De winkansen van sommige weddenschappen worden in de wereld van bookmakers ook wel odds genoemd.

Wie of wat is een bookmaker?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een bookmaker geen persoon is, hoewel het misschien wel zo zou kunnen klinken. Het klinkt misschien alsof het vergelijkbaar is met een notaris, die financiële veel dingen checkt. Echter is het tegenovergestelde waar, want een bookmaker is geen persoon, maar een bedrijf. Populaire bookmakers in Nederland zijn Fastbet en Betive.

De bezigheden van een bookmaker

Kort gezegd bepaalt een bookmaker wat de verhouding is tussen de inzet van een bepaalde wedstrijd of bepaald spel en de uitbetaling – wat ook vaak gezien kan worden als een quotum. Wanneer je op een voetbalwedstrijd inzet kan een bookmaker er dus voor zorgen hoeveel geld jij uitbetaald krijgt (of juist niet).

Kiezen tussen bookmakers

Online vind je veel verschillende soorten bookmakers. Waar de één een groot aanbod heeft van verschillende soorten weddenschappen, kan het zijn dat de ander weer een hogere inschrijfbonus heeft etcetera. Vergelijk en kies om erachter te komen welke bookmaker het meest geschikt is voor jou.

De geschiedenis achter bookmakers

De term bookmaker komt oorspronkelijk uit het Engels en werd voor het eerst gebruikt in de paardensport. Toen heetten de bookmakers nog geen bookmakers, maar bookies. Hoewel er jarenlang bookmakers met kantoren in de winkelstraten zaten, is dat een beeld wat je tegenwoordig niet meer zo snel ziet. Nu vind je bookmakers vooral online en is het online gebruik van een bookmaker steeds populairder geworden.