Wanneer is LED uitgevonden? Een geschiedenisles

Iedereen heeft wel eens gehoord van LED. Maar wat is het? Waarschijnlijk maak jij er thuis ook gebruik van, denk maar aan LED-lampen, LED-televisie, LED spotjes of LED-reclame. Als je mensen vraagt wat LED nou eigenlijk is, zullen de meeste het niet kunnen uitleggen. Logisch, want het is toch een ingewikkeld verhaal. Wat betekent het, wat is het verschil met ander soort verlichting en wanneer is het uitgevonden? Wij geven antwoord op deze vragen in een korte geschiedenisles over LED!

Wat is LED?

LED-verlichting werkt anders dan andere lampen omdat het geen gebruik maakt van een gloeidraad. LED betekent ‘Light Emitting Diode’, oftewel lichtgevende diodes. Nu gaat er waarschijnlijk niet gelijk een belletje rinkelen. Lees daarom snel door! Een LED is opgebouwd uit een chip van lichtgevend materiaal, een bedradingsframe met plaats voor de chip en een behuizing die de chip beschermt. Het zijn dus zelf kleine lichtbronnen die door bewegende elektronen via het halfgeleidermateriaal zorgen voor verlichting. De kleur die de verlichting geeft is afhankelijk van het halfgeleidermateriaal en de spanning die door de diode heen loopt. Inmiddels kan er met LED elke kleur licht worden gemaakt, zelfs daglicht!

Wanneer uitgevonden?

De Russische wetenschapper Oleg Losev ontdekte in de jaren 20 dat diodes licht geven als er stroom doorheen gaat. Maar zijn bevindingen kwamen nooit aan het licht. Pas in 1962 brak LED door, Nick Holoyak ontwikkelde toen voor het eerst een werkende LED.

Duurzamer

Naast dat LED-verlichting vaak een goedkopere optie is, is het ook nog eens duurzaam. De LED-lamp is ruim 90 procent zuiniger dan de standaard gloeilamp. De gloeilamp verbruikt tussen de 20 en 65 Watt energie terwijl de LED maar 4 tot 12 Watt energie verbruikt. Hierdoor stoten ze ook veel minder CO2 uit. Als je 10 LED-lampen 3 uur per dag laat branden stoten ze 211 kg minder CO2 uit dan gloeilampen. Een stuk beter voor het milieu dus! Maar daarnaast zijn ze ook veel beter voor de jou. In tegenstelling tot spaarlampen brengt LED-verlichting namelijk veel minder gevaren met zich mee. Alleen maar voordelen dus!