Voor welke generatie is kerst het belangrijkst?

Hechten we tegenwoordig nog veel waarde aan traditionele feestdagen zoals kerst? En voor welke generatie is het vieren van dit feest het belangrijkst?

Christelijk feest

Omdat kerst van oudsher een christelijke traditie is, is het feest voor de christenen sowieso een belangrijke viering. Natuurlijk worden er steeds minder mensen gelovig opgevoed en nemen de cijfers van kerkgangers langzamerhand steeds wat af. Dat betekent echter niet dat de betekenis van dit feest minder wordt. De viering van de geboorte van Jezus Christus blijft voor gelovigen een mooi moment. Velen gaan ook nog altijd naar de mis in de kerk op kerstavond en op eerste kerstdag.

Toch zijn er in Nederland en ook in de rest van de wereld steeds minder gelovigen te vinden. Hoe belangrijk vinden mensen het dan nog om Kerstmis te vieren? De betekenis van Kerstmis is langzaam aan het verschuiven. Van de viering van de geboorte van Jezus naar het vrolijke cadeautjesfestijn van de Kerstman. Verhalen over Jezus van Nazareth worden vervangen voor de historie van hoe de Kerstman ooit begonnen is.

Generatiekloof

Er is niet één duidelijke generatie aan te wijzen die significant meer geeft om kerst dan een andere generatie. Wel is het zo dat generatie Y, de millenials, het belangrijk vinden om veel samen te zijn, ’s avonds te eten aan tafel zonder mobiele telefoon ernaast en familie en vrienden veel zien. Deze generatie heeft veel te maken met stress en druk vanuit de maatschappij. Alles moet perfect zijn. Je leven, je baan, je relatie. Met vrienden en familie kerst vieren kan daar ook bij horen. Het perfecte kerstdiner wordt met veel dedicatie voorbereid door de millennials.

Tegelijkertijd is het ook voor de opa’s en oma’s van de millenials, meestal grofweg de babyboomers, ook heel belangrijk om samen te zijn. Tijd spenderen met de kleinkinderen, praten over de gebeurtenissen van de hedendaagse wereld en natuurlijk ook hun mening geven over de generatie die veel reist, veel werkt, veel onder druk staat en misschien nog niet alles op een rijtje heeft. ‘Vroeger was alles beter,’ en met hard werken kom je er wel. Ondanks de overduidelijke generatiekloof kunnen deze generaties elkaar toch vaak goed vinden.

Klimaat

Ook is het voor generatie Y een stuk normaler geworden om niet alles volgens traditie te doen. Per generatie hoor je jezelf natuurlijk wel wat af te zetten tegen het gezag van de oudere generatie, maar sinds de babyboomers dat zelf deden is er niet meer zo’n kloof geweest als nu. De wereld verandert snel en sommige boomers kunnen niet begrijpen wat er vervelend is. Er is nu nog meer vrijheid dat vroeger. Generatie Y maakt zich dan weer zorgen om hun toekomst, zowel economisch als ecologisch. Babyboomers die bijvoorbeeld het klimaatprobleem ontkennen, zijn niet snel uitgediscussieerd met een millennial.

Millenials doen dan ook graag dingen een beetje alternatief. Houtenkerstboom.com heeft daar een goede kijk op. Met kerstboom van hout kan je je huis gezellig decoreren. Deze nieuwe alternatieve kerstbomen zetten de toon in je huis, ze staan modern maar toch met een warme sfeer. Precies iets voor generatie Y. Deze houten kerstbomen zijn dan ook steeds populairder aan het worden en halen misschien straks wel de kunstkerstboom of zelfs de echte spar in. Zo hoeft het kerstdiner tegenwoordig ook niet meer te chique aangekleed te worden. Veel twintigers en dertigers van nu zijn ook vegetarisch, veganistisch of flextariër. Nieuwe termen voor de babyboomers, maar heel gewoon in het dagelijks leven nu. Ook het hoofdgerecht tijdens de feestdagen kan van vleesvervangers zijn of zelfs helemaal plantaardig gekookt worden.

Gespreksstof tijdens het kerstdiner

Een onderwerp zoals het klimaatprobleem of andere politieke kwesties kan je het best vermijden tijdens een gezellig kerstdiner. Discussiëren is natuurlijk altijd goed, maar een stevige discussie kan wel de sfeer bepalen. Mocht je tijdens het diner verstrikt raken in een verhit gesprek, kan je altijd netjes bedanken en zeggen dat het niet de tijd en plaats is om dit te bespreken. Je kan beter sowieso een aantal onderwerpen vermijden tijdens het diner om het gezellig te houden. Onderwerpen zoals geld, de laatste roddels en oude koeien uit de sloot halen maken het niet gezelliger. Houd het voornamelijk bij positieve onderwerpen.

Aan het eind van het jaar zijn veel volwassenen en kinderen namelijk bezig om een periode af te sluiten. Jaarcijfers, rapporten, de Cito-toetsen, tentamenperiodes. Het einde van het jaar levert veel stress op voor de meeste mensen. De drukke maanden hebben altijd invloed op je welzijn. Daarom kan je de gesprekken tijdens het kerstdiner bijvoorbeeld beter positief houden.

Een Amerikaanse kerst

De kersttraditie en met name die van de Kerstman, wordt steeds populairder. Met de gemakkelijke internationale kijk op de wereld van generatie Y, kan je zeggen dat deze generatie tot nog nu kerst het belangrijkst vindt op dit moment. Cadeautjes geven onder de kerstboom wordt steeds vaker gedaan en ook worden de cadeaus mooier, groter en duurder dan bijvoorbeeld met Sinterklaas.

Aangezien er ook veel discussie rond het onderwerp Sinterklaas heerst en millenials gemakkelijk met veranderingen omgaan en internationale gebruiken overnemen, is het makkelijk om Santa Clause en zijn vrolijke rendieren meer te omarmen. Kleine cadeautjes, dure gadgets, attente kerstkaartjes van een lokaal winkeltje. Generatie Y is er erg mee begaan. Mede daarom kan gezegd worden dat deze generatie de meeste waarde hecht aan het kerstfeest zoals dat hedendaags gevierd wordt. De oude tradities, het uitgebreide kerstdiner, langs bij de familie in de ochtend en met name de mis bezoeken in de kerk om Jezus te herdenken, vervagen allemaal langzaam. Elke 25e van december gaan we meer richting een nieuwe kerst en generatie Y levert daar een grote bijdrage aan.

bla bla