Ieder land heeft zo zijn eigen gebruiken en gewoontes. Waar het in Nederland heel normaal is om iemand een hand te schudden om kennis te maken of elkaar te begroeten, is dat in andere landen en culturen bijvoorbeeld juist not done. Om zaken te doen met andere culturen, is het goed om je daar van tevoren in te verdiepen. Zo beledig je, als het goed is, niemand en dat komt de handel alleen maar ten goede. Bovendien toon je hiermee interesse en dat zal zeker gewaardeerd worden. Vandaag nemen we je mee in het zakendoen met Japanners. Waar moet je rekening mee houden in de Japanse zakencultuur?

Handenschudden? Nee, maak een buiging!

In Japan kennen ze ons gebruik om elkaar een hand te geven dus niet. Daar begroeten ze elkaar met een buiging. Je kunt al volstaan met een knikje met het hoofd. Overigens verwachten Japanners niet dat je alle gebruiken tot in de puntjes kent. Ze vinden het zelfs overdreven en dus niet prettig als je je als Japanner probeert te gedragen. Wat ze wél kunnen waarderen is als je oprechte interesse toont en respect voor de cultuur hebt. Oftewel, gedraag je netjes en beleefd en probeer je enigszins aan te passen aan je zakenpartner, maar doe het nooit te overdreven.

Tip: in elke cultuur is het respectvol om andermans naam te onthouden en hem of haar hier mee aan te spreken. Heb je een meeting met meerdere mensen en weet je bijvoorbeeld al dat je niet goed bent in het onthouden van namen? Een naambadge biedt uitkomst, bovendien hoef je jouw naam dan ook niet steeds te spellen én je kunt de functie van iemand erbij zetten.

Het visitekaartjes

Waar we hier inmiddels al zo’n beetje van de visitekaartjes afgestapt zijn en elkaar wel een mailtje sturen met contactgegevens, is dat papiertje in Japan nog steeds veel waard. Zonder visitekaartje doe je er eigenlijk niet toe. Dus neem die zeker mee als je zaken wil gaan doen met Japanners, en wees zo netjes om één kant in het Japans te laten drukken. Dit wordt zeker gewaardeerd. Het overhandigen van een visitekaartje is bijna ceremonieel te noemen. Sowieso geef je je eerste kaartje aan de zakenpartner die het hoogste in rang is. Biedt het kaartje met twee handen aan, zo geplaatst dat de ontvanger kan lezen wat er op staat. Bestudeer een visitekaartje dat je ontvangt ook aandachtig. Snel wegstoppen is not done, en erop schrijven nog veel minder!

Check

Controleer af en toe of men je nog begrijpt. Niet alle Japanners spreken en verstaan even goed Engels, dus hoewel ze het niet toegeven kan het zijn dat je ze ergens halverwege je verhaal verloren bent. Doe het checken overigens op een respectvolle manier, we hebben nog wel eens de neiging om Japanners als ondergeschikt te behandelen. Maar buiten dat ze niet altijd goed Engels spreken, is Japan een ontwikkeld land waar grote bedrijven vandaan komen. Behandel ze dan ook altijd met respect. En dat doe je ook door je af en toe in te houden. De Nederlandse directheid wordt vaak gezien als bot en brutaal en daar win je geen deals mee!

Tenslotte is het goed om te weten hoe de hiërarchie is. Deze is in Japan nog steeds het belangrijkst. De hoogste in rang wordt als eerste begroet, en krijgt de diepste buiging. Deze persoon zit bij vergaderingen ook aan het hoofd van de tafel. Om hem of haar respectvol te behandelen kom je dan ook op tijd en draag formele kleding. De Japanse cultuur is nu eenmaal een tikje anders dan die van ons, maar met wat aanpassingen kun je er wel prima zaken mee doen!