Hoe voorkom je dat je terugvalt na een verslaving?

Herstellen van een verslaving is een echte uitdaging, die niet stopt bij het afronden van een behandelprogramma. Een van de grootste uitdagingen voor mensen in herstel is het voorkomen van terugval. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel, maar met de juiste strategieën wordt het risico aanzienlijk verminderd. Maar wat zijn dit voor strategieën en hoe zet je deze zo succesvol mogelijk in? En hoe kunnen de specialisten van verslavingskliniek Recovery MHC je hierbij helpen?

 

Begrip van terugval

Terugval is geen eenmalige gebeurtenis, maar een proces dat vaak begint met emotionele en mentale terugval, voordat de fysieke terugval plaatsvindt. Het is dan ook belangrijk om de waarschuwingssignalen van een mogelijke terugval te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen in stemming, gedrag en gedachten. Door bewust te zijn van de signalen kan je op tijd ingrijpen en hulp zoeken.

 

Professionele nazorg en ondersteuning

Een van de meest effectieve manieren om terugval te voorkomen, is door deel te blijven nemen aan nazorgprogramma's en door langs te blijven gaan bij je counselor. Zo biedt Recovery MHC meerdere opties op dit gebied. We hebben het dan over individuele counseling, groepsessies en steungroepen. Regelmatige check-ins met therapeuten en counselor helpen om nieuwe uitdagingen op te pakken en preventieve maatregelen te nemen.

 

Sociale ondersteuning

Bij een herstel is het ook heel belangrijk om sociale ondersteuning te hebben. Familie, vrienden en steungroepen zijn een waardevolle bron van motivatie en steun. Het is belangrijk om relaties te onderhouden mensen die jouw situatie begrijpen en die je graag willen helpen. Net zo belangrijk is om afstand te nemen van relaties die mogelijk juist schadelijk zijn voor je herstelproces.

 

Ontwikkel een gezond copingmechanisme

Het ontwikkelen van een gezond copingmechanisme is essentieel om met stress en emotionele triggers om te kunnen gaan, zonder dat je gelijk of geleidelijk terugvalt in oude gewoonten. Mindfulness, meditatie, ademhalingstechnieken en lichaamsbeweging helpen om stress te verminderen en zorgen ervoor dat jij je weer prettiger gaat voelen. Of probeer een hobby of activiteit te vinden die plezier en ontspanning biedt. Dit helpt ook in het bijdragen aan een positieve levensstijl.

 

Vermijd risicovolle situaties

Het identificeren en vermijden van situaties die een terugval kunnen triggeren, is ook een belangrijke preventieve maatregel. Het is dan belangrijk om uit de buurt te blijven van locaties, mensen of activiteiten die geassocieerd kunnen worden met je verslaving. Daarbij is het ook nuttig om een plan op te stellen waarin duidelijk staat hoe je om moet gaan met de onvermijdelijke triggers en stressvolle situaties.

 

Een gezonde levensstijl is van essentieel belang

Zoals je wel kan begrijpen ondersteunt een gezonde levensstijl zowel lichamelijk als geestelijk welzijn. Denk aan regelmatige lichaamsbeweging, een gebalanceerd dieet en voldoende slaap, dit zijn belangrijke elementen van een gezonde levensstijl. Lichaamsbeweging zorgt er bijvoorbeeld voor dat endorfines vrijkomen, wat ervoor zorgt dat je stemming verbetert en de stress minder wordt. Ook voeding speelt een belangrijke rol in het handhaven van je energieniveaus en mentale helderheid.

 

Werk aan je zelfbewustzijn

Als je je zorgt dat je constant bijleert over verslaving en herstel, dan kan dat je helpen om jezelf beter te begrijpen en jezelf sterker te maken. Kennis over hoe verslaving de hersenen en het lichaam beïnvloedt, geeft inzicht in het belang van de voorgestelde strategieën en behandelingen. Zo kan kennis over hoe een verslaving de hersenen en het lichaam beïnvloedt, inzicht geven in hoe belangrijk de voorgestelde behandelingen zijn. Hiermee kan je ook je persoonlijke voortgang en uitdagingen goed in de gaten houden.

 

Conclusie

Voorkomen dat je terugvalt is een continu proces dat toewijding en ondersteuning vereist. Door gebruik te maken van nazorgprogramma’s, sterke sociale steun, gezonde copingmechanismen en een bewuste levensstijl, vergroot je de kans op duurzaam herstel aanzienlijk. Recovery MHC is een GGZ-kliniek die jou hierbij kan helpen. Ook heeft Recovery MHC een afkickkliniek in Zuid-Afrika, waar je wordt geholpen om alle belangrijke stappen in de richting van je herstel te maken.