Hoe veilig is Nederland echt? En zo voorkom je een inbraak

De afgelopen jaren neemt de criminaliteit in Nederland af. En dat zorgt ervoor dat we ons samen steeds veiliger voelen. Toch zijn er wel grote verschillen tussen provincies te zien. Maar zelfs binnen een gemeente is de ene buurt veiliger dan de andere. En hoewel woninginbraken zijn afgenomen, wordt er elke tien minuten ergens in Nederland ingebroken.

Aantal meldingen neemt af

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal meldingen van een woninginbraak, autodiefstal of een overval afneemt in Nederland. Dat is natuurlijk goed nieuws! Ook zakkenrollers en mishandeling op straat neemt af. Toch blijkt dat niet elke plek of gemeente even veilig is in Nederland. Want: woon jij dichtbij een snelweg? Dan is de kans groot dat er in jouw omgeving vaak wordt ingebroken.

Uit onderzoek van het RTL Nieuws blijkt namelijk dat de top tien van woonplaatsen in Nederland juist geen grote steden zijn. Maar kleine dorpen die een goede verbinding met de snelweg hebben. Denk aan Hoenderloo, Bosch en Duin en Beekbergen. Dit is de top 3. Maar ook America, Maarn en Maarsbergen vind je in deze lijst.

En wist je dat op Tweede Kerstdag de meeste inbraken worden gepleegd? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw woning 365 dagen per jaar veilig is en niet wordt leeggeplunderd door dieven? Wij geven je een paar tips.

1. Plaats een goede beveiligingscamera

Kies voor strategische plekken om deze te plaatsen, bijvoorbeeld een beveiligingscamera buiten. Denk aan bij de deur of het hek. Maar vergeet ook niet de achterdeur of eventueel een schuur. Overal waar mensen ongevraagd naar binnen kunnen komen, moet worden voorzien van een camera. Een camera kun je het beste laten plaatsen via een professioneel bedrijf. Goedkopere camera’s kunnen worden gehackt. En dat is weer een flinke inbreuk op je privacy.

2. Doe altijd je deur op slot als je weggaat

Het is misschien een ‘open deur’. Maar draai altijd je woning op slot zodra je het huis verlaat. Enkel de deur dicht trekken is namelijk niet voldoende. Dieven kunnen in enkele secondes in je woning staan.

3. Bescherm je woning door het aanlaten van een lamp

Licht schikt dieven nog steeds af. Plaats daarom een automatisch aan- en uitsysteem. Zodat je eventueel op afstand het licht kunt aan doen, maar ook kunt uit doen. Gebruik bijvoorbeeld hiervoor een Somfy Smart Home.

bla bla