Hoe kies je een goede wijn bij verschillende gerechten?

Natuurlijk houden we van een goed wijntje, maar de smaakt kan nog meer tot zijn recht komen naast een lekker gerecht. Hoe kies je nou de perfecte wijn bij verschillende gerechten?

Vuistregels

Er is een aantal vuistregels bekend over het soort wijn en de aard van een gerecht. Wat smaakt goed bij elkaar en wat niet? Bij vlees- en wildgerechten past een rode wijn het best. Voor bij vis,- schaal- en schelpdieren kan je het best een strakke droge wijn nemen. Bij desserts passen de tonen van een zoete witte wijn het best. Met deze simpele vuistregels kom je al een heel eind.

Wijnpakket

Als alle wijnen je beginnen te duizelen, kan je natuurlijk ook kiezen voor een lekker wijnpakket. Een wijnpakket of wijnbox bevat verschillende flessen van je favoriete wijn. Het leuke van zo’n box is dan ook dat je eens wat nieuws kan proberen. Er zitten niet zo maar een paar flessen wijn in deze box. Vaak zijn het prijswinnende wijnen en dikwijls voorzien van chardonnay, pinot grigio, merlot en caberet sauvignon. Tussen deze klassiekers zit altijd wel iets wat je lekker vindt.

Smaak bij smaak

Een andere goede regel om te onthouden is smaak bij smaak. Dat betekent bite bij bite, rond bij rond, strak bij strak en ga zo maar door. Een sterk gerecht vraagt ook om een sterke wijn omdat deze anders in het niet zou vallen. Een complex gerecht met meerdere smaken vraagt om een wijn met meerdere smaaklagen. Om dezelfde reden dat je de wijn evengoed wil kunnen proeven als het gerecht.

Harmonie of contrast

Je kiest dikwijls voor het combineren van evenwicht en harmonie als het gaat om gerechten en wijn. Je wil dat ze elkaar kunnen versterken. Toch is het bij sommige gerechten erg lekker, al dan niet beter om contrastrijke smaken te zoeken. Denk hierbij aan gefrituurde gerechten samen met een frisse tegenhanger zoals een sauvignon blanc. Naast een zoute kaas kan een zoete wijn als port erg lekker smaken en bij een kaasfondue past de complementaire milddroge lichte wijn perfect. Je bent zelf natuurlijk de jury, zoek vooral een wijn die die jij lekker vindt.

bla bla