In Nederland zijn er vele honderden kastelen waar je volop van kunt genieten. Het zijn kastelen welke soms al in de Middeleeuwen zijn gebouwd. Het zijn vaak gebouwen welke een lust voor het oog zijn. Het is vaak de totale omgeving waar je van kunt genieten. We hebben er een paar uitgepikt om met je te bespreken. Laten we snel van start gaan.

Slot Loevestein – Poederoijen, Gelderland

Het slot is in 1357 gebouwd. Het heeft vele verschillende doelen gehad van woonhuis tot staatsgevangenis. Het is veroverd en heroverd door de Spanjaarden en door Willem van Oranje. Hugo de Groot is een zeer bekende gast geweest in de staatsgevangenis. Hij ontsnapte in een boekenkist. Vandaag de dag is het een rijksmuseum.

Kasteel Rechteren – Dalfsen, Overijssel

Het is een middeleeuws kasteel in Overijssel. Het zit midden in de heidevelden en bossen, waar je volop kunt genieten van een wandeltocht of lekker kunt fietsen. Het is mooi om de mogelijkheden te zien en te ontdekken. In de 14e eeuw was het nog in handen van meerdere mensen. In de Tweede Wereldoorlog gaf het onderdak aan zestig vluchtelingen. Er is een mooie tuin en er zou zelfs een spookkamer zijn. Deze kamer is al vele jaren niet meer geopend. Ontdek ook het mooie uitzicht

Kasteel Heeswijk – Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant

Het kasteel doet vandaag de dag dienst als museum. Er hebben vroeger vele adellijke families in gewoond. De eerste bewoning was er al in 1156. Er zijn nu volop verzamelingen van kunstwerken aanwezig. De wapenzaal is een trouwlocatie en er zijn ruimten voor recepties en feesten in de keldergewelven. Het is geweldig om te zien welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Kasteel Huize Ruurlo – Ruurlo, Gelderland

Het kasteel is zeer bekend geworden door de Zevensprong televisieserie in de jaren tachtig. Het is een waterburcht. Het kasteel was er al in het jaar 1326. Het is gebruikt door een adellijke familie en het is ook een gemeentehuis geweest. Het is een kasteel met verschillende stijlen van de middeleeuwse muren, de zestiende en de zeventiende eeuwse torens. Het is geweldig om het hele kasteel te zien. Er zijn volop fietstochten en wandeltochten rondom het kasteel. Ook is er een theehuis.

Kasteel Duurstede – Wijk bij Duurstede, Utrecht

Het is een waar sprookjeskasteel. Meisjes zullen er volop van houden. Het is een kasteel met een slotgracht en een ophaalbrug. Het is gebouwd in de dertiende eeuw en was in eerste instantie een groot huis. Later kwamen er woontorens bij. Er zijn series en films opgenomen in het kasteel. Het is een zeer bekend en mooi kasteel. Zeker een bezoekje waard.

Kasteel Doorwerth – Doorwerth, Gelderland

Het kasteel ligt dicht bij een stuwwal en in een zeer mooi landschap. Het is een waterburcht wat aan de uiterwaarden van de Rijn zit. De spookverhalen hebben het kasteel bekend gemaakt. Er zou een meisje rondspoken welke ooit is verhongerd in het kasteel. Spannend!

Kasteel Ammersoyen – Ammerzoden, Gelderland

Een geweldig kasteel wat goed bewaard is, is het kasteel Ammersoyen. Het is met een vierkant grondplan gebouwd met vier hoektorens. Het is niet precies bekend wanneer het is gebouwd, maar er zijn al jaartallen van 1026 gevonden. Een deel van het kasteel is nu het gemeentehuis. Het kasteel wordt voor bezichtigingen opengesteld en is ook te huren voor feesten, bruiloften, huwelijksvoltrekkingen of bijvoorbeeld vergaderingen.