De meest betrouwbare stabelcoins van 2022

In mei 2022 kreeg de cryptpmarkt te maken met de ineenstorting van Terra Luna en zijn bijbehorende stablecoin, UST. Deze gebeurtenis gaf het vertrouwen in de cryptomarkt in het algemeen een flinke deuk. Veilig crypto kopen is een must maar stablecoins zijn dat ook. Daarom zetten wij in dit artikel de meeste betrouwbare stablecoins van 2022 op een rij.

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins zijn cryptomunten waarvan de prijs gekoppeld is aan de prijs van een onderliggend actief. De onderliggende waarde kan bijna alles zijn: fiatvaluta’s, cryptocurrencies, grondstoffen, edelmetalen. Maar de meest voorkomende stablecoins zijn dollar-gebaseerde stablecoins omdat de waarde van activa in de cryptomarkt meestal in dollars wordt geschat.

USDC

USDC wordt door velen beschouwd als de meest betrouwbare stablecoin. USDC wordt uitgegeven door Circle in samenwerking met cryptocurrency platform Coinbase. Circle Ltd. heeft een licentie en is volledig gereguleerd door het New York State Department of Financial Services (NYDFS). USDC is een stablecoin die een hoge transparantie en liquiditeit heeft. Het bedrijf publiceert maandelijks publiekelijk beschikbare audits om beleggers gerust te stellen dat alle cryptomunten volledig ondersteund zijn door dollars. USDC is enorm populair en de meeste grote cryptocurrency platformen ondersteunen de munt. USDC is een ERC-20 token waardoor het makkelijk te integreren is met Ethereum gebaseerde applicaties. Het nadeel is dan weer dat deze stablecoin niet decentraal is en beheerd wordt door Coinbase en Circle waardoor USDC kwestbaar is voor bervriezing of inbeslagname door toezichthouders en overheden.

USDT (Tether)

Tether is de oudste en meest populaire stablecoin. Bijna alle cryptocurrency platformen en wallets ondersteunen het. Ook de omzetting ervan in fiatgeld is geen probleem door de enorme liquiditeit van Tether. Het grootste nadeel is hetzelfde als bij andere fiat-gebaseerde stablecoins: centralisatie. Bovendien is het bedrijf herhaaldelijk beschuldigd van een gebrek aan transparantie en onvoldoende onderpand.

BUSD

Een dollar gebaseerde stablecoin uitgegeven door Paxos in samenwerking met de grootste cryptocurrency exchange, Binance. Net als de USDC, is BUSD goedgekeurd en gereguleerd door het New York State Department of Financial Services. Handig om te gebruiken als u handelt op de cryptobeurs Binance. Ook hier is centralisatie het grootste nadeel.

DAI

Deze stablecoin wordt uitgegeven door de MakerDAO Foundation. De gebruiker stort ETH in het protocol en ontvangt in ruil stablecoins berekend op basis van de huidige marktprijs. Op elk moment is het mogelijk om een omgekeerde ruil te doen en je cryptocurrency terug te krijgen. De prijs van 1 DAI is $1 vanaf 6 juli 2022 en blijft zo, ongeacht de ETH-prijs. Bij een afwijking van de waarde die in het smart contract is vastgesteld, worden overtollige munten vernietigd, of worden nieuwe munten uitgegeven. DAI wordt ondersteund door de meeste grote cryptocurrency platformen en is ook geschikt voor handel op gedecentraliseerde beurzen die werken met de ERC-20 protocol. Omdat DAI wordt gereguleerd door slimme contracten, kan deze stablecoin niet in beslag worden genomen of worden bevroren door toezichthouders of overheden. DAI wordt echter gedekt door Ethereum, een veel volatieler actief dan USD, waardoor het vatbaarder is voor instorting. Dit maakt het riskanter voor investeerders in vergelijking met gecentraliseerde stablecoins.