Beste E-Readers 2021: Koopgids voor ultieme leesplezier

Wat is een E-Reader?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een E-reader aan te schaffen om hun boeken op te lezen. Een E-Reader is een klein apparaat waarmee je digitale boeken (‘e-boeken’), tijdschriften, kranten of documenten kunt lezen. Leesmateriaal wordt gedownload van online winkels zoals Amazon, Waterstones of Barnes and Noble via een draadloze of 3G-verbinding. Je kunt ook boeken downloaden naar een PC of Mac en deze vervolgens via een USB-kabel overbrengen naar jouw E-Reader. Sommige modellen hebben een touchscreen, waaronder de nieuwste Kindle (de Paperwhite) en een van de belangrijkste concurrenten, de Nook Simple Touch. Een van de grote voordelen van een eReader, is de mogelijkheid om gratis voorbeeldboeken te downloaden. Zo kan je zien of het een leuk boek is, voordat je je besluit om hem te kopen. Door te kiezen voor een E-Reader zal je voortaan voor veel minder geld kunnen lezen.

De beste E-Readers van 2021

Kindle Paperwhite

De Kindle Paperwhite is veruit de meest populaire versie van alle Kindles. Daar is een reden voor, want het apparaat biedt heel veel voordelen in termen van leeservaring in vergelijking met de Basic. De Paperwhite is de dunste van de Kindle e-reader serie van dit moment. Deze eBook reader is zo ontworpen dat je hem lang kunt gebruiken zonder dat je last krijgt van oogvermoeidheid. Om deze redenen is de Kindle Paperwhite onze keuze voor iedereen die op zoek is naar een E-Reader. Door de uitstekende kwaliteit zal je deze E-Reader voor een ontzettend lange periode kunnen gebruiken.

Kobo Forma

Tot voor kort was de Kobo Aura H2O een van de bekendste apparaten. Echter bracht Kobo de Kobo Forma uit in 2018, deze heeft verschillende upgrades ten opzichte van de Aura H2O. De Kobo Forma is lichter dan de Aura H2O en heeft een kunststof scherm dat duurzamer is. En terwijl de Kindle Paperwhite nu waterdicht is, geven we nog steeds de voorkeur aan de Kobo Forma om te lezen op het strand. Dit komt voornamelijk door de sterke behuizing en door het prettige scherm. Ook wanneer er veel licht op het scherm valt kun je alle tekst op de bladzijdes altijd goed zien.

De Kobo Libra

De Kobo Libra H2O is kleiner in omvang en gewicht dan de Kobo Forma, maar deze geweldige ebook reader wordt geleverd met veel van de functies die ook beschikbaar op andere Kobo apparaten. De lagere prijs, de verscheidenheid aan ondersteunde e-boekformaten en het bijgewerkte interface-ontwerp maken deze E-Reader tot de beste keuze voor mensen met een kleiner budget. Ideaal voor de student die digitaal wilt gaan lezen. Net als de Forma biedt de Kobo Libra een uitstekende leeservaring. En net als de andere Kobo-serie eBook lezers is de Libra licht en waterdicht. Bovendien heeft deze e-reader verschillende openbare bibliotheekopties beschikbaar om uit te kiezen.

De Kindle Oasis

Als je dit een te dure E-Reader vindt dan ben je zeker niet de enige. De Kindle Oasis is namelijk niet goedkoop. Hij is ruim twee keer zo duur als de andere E-Readers op de markt. Echter is dit apparaat de prijs meer dan waad. De leeservaring die dit apparaat biedt is dan ook echt van uitstekende kwaliteit. Dit is een e-reader voor lezers die willen investeren in de hoogste kwaliteit die zij maar kunnen vinden. Door de uitstekende kleuren zal je op ieder moment van de dag zijn om te lezen, ook in de avond of in de volle zon.

Nook Glowlight 3

Dit apparaat valt in dezelfde prijsklasse als de Kindle Paperwhite. Deze op Android gebaseerde Nook Glowlight 3 van Barnes and Noble functies is echt een aanrader voor veel e-boekfans. De Nook Glowlight Plus is voorzien van een 7,8-inch schermformaat, waardoor je alles goed kunt zien tijdens het lezen. De schermresolutie is 300 dpi, dit is hetzelfde als de andere high-end E-Readers. Met de GlowLight® Illumination-functie straalt het scherm een omgevingslicht uit dat handmatig kan worden aangepast aan de omgeving. Dankzij deze speciale techniek zal je in de avond altijd perfect kunnen lezen.

PocketBook InkPad X

De InkPad X is het topmodel van PocketBook. Deze E-reader valt op door het grote scherm van maar liefst 10.3inch. Hierdoor zijn A4-pagina’s zelfs volledig te bekijken. Net als andere E-readers van PocketBook heeft ook dit model fysieke bladerknoppen. Daarnaast ondersteunt dit apparaat audio door een 3,5mm-adapter, beschikt het over 32 GB aan opslaggeheugen, is het aanraakgevoelig en heeft het bluetooth. Mocht je deze E-reader mee willen nemen naar het zwembad, dan is dat niet zo handig. Hij is namelijk niet waterbestendig.

Koopgids: waar moet je op letten als je een E-Reader koopt?

Voordat je naar de winkel gaat om een goede ereader te kopen is het van belang dat je het onderstaande even goed doorneemt. We hebben voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aankoop.

  • E Inkt vs. LCD

Een van de eerste dingen om over na te denken is wat je comfortabel vindt bij het lezen. Sommige mensen zijn vinden een verlicht LCD scherm prettig. Voor langere tijd kun je echter beter voor een E-inkt scherm kiezen. Deze is namelijk veel comfortabeler . Ze zijn niet verlicht, hierdoor wordt het gevoel van normaal papier nagemaakt. Ze zijn iets langzamer, maar het is de beste vervanging voor een normaal boek. Bij een LCD scherm kan het namelijk zijn dat je last krijgt van vermoeide ogen.

  • Schermgrootte

Er zit een groot verschil in de schermgroottes van de verschillende apparaten. Hoewel de meeste van jullie voldoende hebben aan een 6-inch scherm kan je ook kiezen voor een groter formaat. Het voordeel van het 9.7-inch formaat is bijvoorbeeld dat je gemakkelijk PDF’s kunt lezen. De meeste E-Readers maken alleen gebruik van vaste zoom, dit werkt niet zo goed op een kleiner scherm. De grootte van het scherm zal dus echt afhangen van wat je zelf prettig vindt om te gebruiken. Het handigste is om ze in de winkel even te proberen. Zo krijg je een gevoel voor wat je zelf het makkelijkste vindt.

  • Touchscreen

Niet alle e-readers hebben een touchscreen, maar degenen die dat wel hebben zullen gebruik maken van een van de vele verschillende technologieën. Waarschijnlijk is het beste daarvan infrarood. Deze techniek maakt gebruik van infraroodsensoren die rond de randen van het scherm worden geplaatst en die detecteren wanneer iets in contact komt met het oppervlak. Je kunt jouw vinger, een stylus of een ander object gebruiken. Dit maakt het mogelijk om ook met handschoenen aan jouw boekje te lezen. Als je kiest voor een E-Reader met touchscreen dan betaal je vaak wel extra.